Банкеръ Daily

Свят

Подсъдим опозиционер в Беларус се намушка с химикалка в гърлото

Беларуски опозиционен активист се намушка с химикалка в гърлото по време на съдебно заседание, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Кадри на беларуската служба на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" показват как Степан Латипов лежи на дървена пейка в арестантската клетка в съдебната зала. Друг видеозапис показва как Латипов е отвеждан, за да бъде качен на линейка, а по ризата му се виждат, петна от кръв, предаде Ройтерс.

"Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов си преряза гърлото в съдебната зала днес", написа в Туитър намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

"Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно", заяви тя.

Според независимата медия "Наша нива" стоящите наблизо служители от охраната не са могли да отворят арестантската клетка веднага, защото не са улучили веднага правилните ключове. "Когато клетката била отворена, Степан вече бил загубил съзнание", заяви медията.

Латипов е бил арестуван през септември в Минск по време на суровите мерки на беларуските власти срещу масовите протести след президентските избори през август.

Той е бил обвинен в организиране на бунтове, съпротива срещу полицията и измама. Латипов отрича да е извършил нещо нередно.

Междувременно Беларус ограничи възможностите на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Само хората, имащи разрешително за постоянен престой в чужда държава, ще могат да го правят. Опозицията разкритикува този ход като нарушаване на закона, предаде Франс прес.

В публикувано днес съобщение в "Туитър" беларуската служба за гранична охрана каза, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.

Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.

"Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват с твърдението, че някои мотиви не са достатъчни за напускане на Беларус", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски.

"Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона".

Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци заради репресиите на властта срещу антиправителствени демонстранти. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във