Банкеръ Daily

Свят

Подписаха протоколите за приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Посланиците в НАТО на 30-те страни - членки на алианса подписаха протоколите за приемане на Швеция и Финландия. Следващата стъпка преди пълното приемане на двете скандинавски страни е парламентите на съюзниците от алианса да ратифицират договорите за присъединяването им.

Вратите на НАТО остават отворени за европейските демокрации, които са готови и желаят да допринесат за общата ни сигурност, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешната церемония по подписване на протоколите в централата на алианса в Брюксел. Днес е добър ден за НАТО, държавите в пакта ще станат 32 и така ще бъдем дори по-силни, добави той. Столтенберг отбеляза, че с днешната церемония се поставя началото на ратификацията на протоколите от държавите от алианса.

По неговите думи, въпреки че Стокхолм и Хелзинки подадоха заявка за присъединяване съвсем наскоро и въпреки някои опасения за сигурността, откритите въпроси са намерили решение, както обикновено се случва в НАТО, и на срещата на върха в Мадрид в края на юни Швеция и Финландия са получили покана да станат част от алианса. Това е исторически час, обобщи генералният секретар.

Алиансът е призван да защитава основания на правила международен ред и принципите на демокрацията, коментира външният министър на Финландия Пека Хаависто  "Швеция ще допринесе за сигурността на всички съюзници", убедена е Ан Линде, външен министър на Швеция.

Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще засили още повече стратегическата изолация на Русия на фона на нейната инвазия в Украйна.

На срещата си на върха миналата седмица алиансът взе историческо решение за приемане на двете северни държави.

Въпреки постигнатото споразумение, ратифицирането на договорите от парламента на Турция би могло да предизвика проблеми. Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му все още може да блокира процеса, ако двете страни не изпълнят изцяло нейните искания за екстрадиране на заподозрени в тероризъм хора, свързани с обявени извън закона кюрдски групировки или мрежата на живеещия в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от властите за неуспешния опит за преврат през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във