Банкеръ Daily

Свят

Подписаха протокола за присъединяване на Македония към НАТО

Посланиците на държавите от НАТО подписаха днес със Скопие протокола за присъединяване на Македония към Алианса. На церемонията присъства македонският външен министър Никола Димитров, информира БНТ.

В съобщението името на Македония не се посочва - нито като "бивша югославска република", нито като Република Северна Македония. Това се налага заради недовършените процедури около приложението на споразумението от Преспа.

В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен, допълни Столтенберг.

Отдавна чакахме да се присъедините, обърна се той към Димитров. Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, добави той.

Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока, каза Димитров.

Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази задача работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо.

НАТО вече уточни, че когато процедурите бъдат изчерпани, Македония ще се присъедини към Алианса с новото си име като 30-ата държава от организацията.

До окончателното членство обаче остават още пет стъпки - подготовка на протокол на Договора от Вашингтон за влизане на нова страна членка, ратификация на протокола от всяка от страните членки, отправяне на покана за присъединяване от генералния секретар на НАТО, приемане от страна на Скопие на присъединяването чрез референдум или гласуване в парламента. За финал Македония трябва да изпрати решението си на САЩ като гарант на договора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във