Банкеръ Daily

Свят

Подозират и новия френски кандидат-еврокомисар в конфликт на интереси

Тиери Брьотон

Вторият кандидат за еврокомисар от Франция също дава повод за съмнения, според групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Групата е на мнение, че е било необходимо предложеният за еврокомисар Тиери Брьотон да даде допълнителни отговори, преди да получи възможност да премине към изслушване пред евродепутатите.

Социалистите посочват, че ако бъде утвърден, Брьотон ще бъде еврокомисар за индустриалната политика, единния пазар, отбранителната индустрия и космоса. Те отбелязват, че само допреди дни той притежаваше дялове и участваше в управлението на водещи дружества.

Според социалистите е било необходимо Брьотон да отговори къде са парите, получени от продажбата на дялове, както и по какъв начин смята да избегне конфликт на интереси занапред. Социалистите обвиняват своите колеги от Европейската народна партия и от групата "Обнови Европа" за това, че Брьотон е допуснат напред в процедурата, без да е изчистил докрай всички съмнения.

Групата на Зелените изрази съжаление, че Брьотон не е внесъл предварително повече яснота по въпросите, поставени от социалистите. Зелените определят като успех това, че новите кандидати за еврокомисари са положили усилия още преди оценката на правната комисия да премахнат възможните пречки.

Миналата седмица говорител на ЕК съобщи, че Брьотон е взел "радикални мерки", като е продал всичките си дялове в дружества и е напуснал ръководствата на организации, в които е участвал. Според говорителя професионалното минало на Брьотон само ще му бъде от полза като еврокомисар.

По-рано днес правната комисия на ЕП реши да допусне новите кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния до изслушвания в четвъртък. Първият кандидат-комисар от Франция Силви Гулар бе отхвърлена след две изслушвания пред евродепутатите, а кандидатите на Румъния и на Унгария отпаднаха още при предварителната проверка на правната комисия.

Очаква се Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен да бъде гласувана от евродепутатите на 27 ноември. Досега назначаването на новата ЕК се бави с един месец от първоначалния график и все още не е решен въпросът с определянето на еврокомисар от Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във