Банкеръ Daily

Свят

Подновяват се търговските преговори между ЕС и Великобритания

Дейвид Фрост и Мишел Барние по времето, когато общуваха отблизо

Главният европейски преговарящ Мишел Барние, който отново започна да изпълнява служебните си задължения, след като преболедува Covid-19, и британският му колега Дейвид Фрост ще уточнят днес график за преговори през април и май за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след Брексит. Очаква се преговорите за Брексит да бъдат подновени още следващата седмица по експериментален начин чрез видеовръзка в условията на пандемията от коронавирус, предаде БНР.

Двете страни в преговорите успяха да проведат само един кръг преди Ковид-19 да измести всичко в обществено-политическия живот на планетата на втори план. Следващите две сесии бяха отменени, а дори двамата водещи преговарящи трябваше да се самоизолират след симптоми на заболяването. Миналата седмица европейски и британски екипи проведоха серия от конферентни разговори по разменени правни текстове за бъдещото търговско споразумение. Чрез видеовръзката обаче се предполага, че преговорите ще бъдат по-продуктивни и ще се даде възможност за паралелни дискусии по 11 различни аспекти, включващи търговия, транспорт, риболов и сигурност, като Фрост и Барние ще откриват и закриват сесиите.

До момента не е бил обсъждан въпросът за удължаване на срока на преговорите. Обединеното кралство трябва да поиска отлагане до 1 юли, ако реши, че е необходимо такова. Лондон не може да поиска това в последния момент, защото в случай на удължаване на срока трябва да се договорят допълнителните британски вноски в бюджета на ЕС, ако страната остане за известно време в организацията и след края 2020 година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във