Банкеръ Daily

Свят

Подкрепящите Мей юнионисти ще гласуват против сделката за Брексит

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя кабинета на британския премиер Тереза Мей, ще гласува против споразумението за Брексит в парламента на 11 декември, съобщи неин депутат, цитиран от Ройтерс.

"Моята партия ще се противопостави на това споразумение, тъй като смятаме, че то оставя Северна Ирландия в конституционно уязвима позиция въпреки уверенията, които ни бяха дадени", заяви Пол Гирван.

ДЮП е недоволна, че в споразумението се предвижда възможността Северна Ирландия да е в по-тесни връзки с ЕС от останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Република Ирландия.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън изрази надежда, че парламентът ще отхвърли проекта на правителството за Брексит, предаде Ройтерс.

Джонсън нарече проекта "национално унижение, подигравка над решението за излизане от Европейския съюз".

"Имаме много други опции. За да сме наясно по какъв път ще поемем, трябва да разберем какво ще се случи във вторник, ако, както се надявам, тази високо уважавана Камара на общините отхвърли сделката", каза Джонсън.

За вторник 11 декември е насрочено гласуването в Камарата на общините на предложената от правителството сделка за Брексит.

Вчера британската министър-председателка Тереза Мей каза, че сделката за Брексит, която предлага британският парламент да одобри, не е съвършена, но е възможно най-добрата, за да не се допусне излизане от ЕС без сделка или да няма излизане.

"Не казвам, че тази сделка е съвършена. Това нямаше как да стане. Такова е естеството на преговорите", каза Мей, която откри дебатите в парламента преди гласуването на плана й за Брексит, насрочено за 11 декември.

"Не бива да допускаме стремежът към съвършен Брексит да предотврати добър Брексит за британския народ", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във