Банкеръ Daily

Свят

Подготвят първото посещение на папа в Русия

Папа Франциск

По време на посещението си в Москва от 20 до 24 август държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин ще обсъди евентуална официална визита на папа Франциск в Русия, става ясно от негово интервю за в. "Кориере дела сера", предаде Франс прес.

Това би било първото посещение на глава на Римокатолическата църква в Русия.

В Москва Паролин, дясна ръка на папата и ръководител на дипломацията на Ватикана, ще се срещне с руския президент Владимир Путин и с високопоставени духовници, включително с главата на Руската православна църква патриарх Кирил.

"В този исторически момент, в който ставаме свидетели на увеличаване на напрежението и конфликтите в различни части на света, за папа Франциск и за мен лично мирът е ясен и незаобиколим приоритет", каза Паролин.

"След периода на идеологическо противопоставяне, който очевидно не може да отмине от днес за утре, и с новите отворени хоризонти след края на Студената война е важно да се възползваме от всички възможности, за да насърчим взаимно уважение, диалог и сътрудничество, като по този начин съдействаме за мира", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във