Банкеръ Daily

Свят

Поддръжниците на Брексит във Великобритания вече са малцинство

Ново проучване във Великобритания показва, че повечето британци вече желаят страната им да остане член са Европейския съюз. Ако референдумът се извърши сега, 46% ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили и смятат да не гласуват.

В този вариант съотношението между привържениците на Евросъюза и критиците му е 54 към 46% в полза на оставането. Подкрепата дори нараства – предишно допитване от миналата година показа, че 52% от британците са били срещу Брекзит.

Междувременно над 200 британски депутати подписаха писмо до министър-председателката Тереза Мей, призовавайки я да отхвърли варианта за Брекзит без споразумение, пише британският в. "Гардиън". Бившата министърка на торите Керълайн Спелман, която заедно с лейбъристкия депутат Джак Дроми, е инициатор на писмото, съобщи, че депутатите ще се срещнат утре с Мей.

Вчера Мей заяви в интервю, че гласуването по споразумението за Брекзита, което беше отложено миналия месец, ще се състои идната седмица. Дотогава тя иска допълнителни разяснения от ЕС, за да отговори на притесненията на депутатите. Премиерът добави, че ще потърси начин парламента да получи възможността да оказва по-голямо влияние върху начина на договаряне на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във