Банкеръ Daily

Свят

Подадоха първи иск срещу Боинг за самолетната катастрофа в Етиопия

Иск срещу американската компания "Боинг" беше подаден в американски федерален съд. Това както изглежда е първото съдебно дело срещу компанията заради катастрофата със самолет "Боинг 737 Макс" 8 на Етиопиън еърлайнс в Етиопия на 10 март, предаде Ройтерс. В катастрофата загинаха 157 души. Машината летеше към Найроби.

Искът срещу "Боинг" е заведен във федерален съд в щата Илинойс от семейството на Джаксън Мусони, гражданин на Руанда, загинал в катастрофата. В иска се твърди, че "Боинг", който е производител на катастрофиралия самолет, е проектирал дефектно системата за автоматичен контрол на полета.

Самолетите "Боинг 737 Макс" бяха спрени по целия свят след катастрофата, станала пет месеца след катастрофа с индонезийски самолет от същия модел, в която загинаха 189 души.

Вчера "Боинг" каза, че е препрограмирал софтуера за самолетите "737 Макс", за да предотврати грешки в данните за полета да задействат системата за контрол на полета, за която се подозира, че е била замесена в двете катастрофите. Промените, обявени от "Боинг", ще дадат на пилотите повече контрол върху управлението на машината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във