Банкеръ Daily

Свят

Под един процент от населението на Австрия е заразено с коронавируса

Себастиан Курц

Под един процент от населението на Австрия е заразено с коронавируса, е установило изследване, публикувано днес, базирано на тестуване на представителна извадка от над 1500 души, предаде Ройтерс.

Първото подобно изследване в континентална Европа, осъществено от социологическата агенция SORA, известна с предизборните си прогнози, цели да даде по-ясна картина на общия брой на инфекциите.

Сегашната политика на Австрия е да се тестуват хората със симптоми, особено ако са били в известно огнище на заразата или в близък контакт с инфектирано лице. Това означава, че много заразени - като тези без симптоми или тези без известен контакт с рискова зона, остават неоткрити.

"Въз основа на това изследване смятаме, че 0,33 на сто от населението на Австрия е било остро инфектирано в началото на април", каза съоснователят на SORA Кристоф Хофингер на пресконференция днес. Предвид статистическата грешка, има 95 процента вероятност точният дял а е между 0,12 и 0,76 на сто.

Канцлерът Себастиан Курц, чието правителство поръчало проучването и се запознало с резултатите преди няколко дни, заяви по-рано тази седмица, че нивото на инфекциите е около 1%. Той каза, че не одобрява идеята за т.нар. "стаден", или групов имунитет, която изисква масово заразяване, като приложим вариант за политика.

Австрия реагира рано на епидемията в страната, като затвори училищата, ресторантите, театрите и други места за групови събирания още преди повече от три седмици и каза на гражданите да стои у дома и да работят оттам, ако е възможно.

Епидемията остана в рамките на капацитета на здравната система и хоспитализациите се стабилизираха, като процентът на дневното увеличение на инфекциите се измерва в малки едноцифрени числа. Досега смъртните случаи в страната са 319.

Австрия е докладвал за 13 337 потвърдени случаи, приблизително 7000 от които са още активни, сиреч нито са се възстановили, нито са починали. Според изследването текущият брой на инфекциите е над четири пъти по-голям - около 28 000 души. То също така изключва хоспитализираните - сега около 1000 души.

Изследването, осъществено между 1 и 6 април, при което са тестувани 1554 души, не е включвало тестове за антитела, които биха показали дали даден сегашен вирусоносител е бил заразен по-рано и следователно вероятно имунизиран. Бъдещите проучвания трябва да включват тестове за антитела, предупреди правителството. Тези изследвания ще позволят информирана политика, докато Австрия се готви да отвори магазините отново следващата седмица.

"Трябва да наблюдаваме дали има втора вълна и дали броят на инфектираните започва отново нараства. Все още сме в много, много деликатна ситуация. Това изследване също го показва. Коронавивусът е в нашето общество", заяви министърът на образованието Хайнц Фасман, чието ведомство включва научните изследвания, на днешната пресконференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във