Банкеръ Daily

Свят

Почти 80% от демократите искат импийчмънт на Тръмп

Повечето поддръжници на Демократическата партия на САЩ искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп, дори ако това означава да намалят шансовете си да спечелят Белия дом през 2020 година. Това сочат резултатите от национално проучване на Ройтерс/Ипсос в понеделник и вторник, цитирано от агенция Ройтерс.

Според проучването подкрепата за импийчмънт сред американците като цяло остава непроменена от миналата седмица - 45 на сто. Подкрепата сред поддръжниците на Демократическата партия обаче се засилва, а съпротивата срещу него е спаднала с 2 на сто от миналата седмица, достигайки 39 на сто.

79 на сто от респондентите, които са се определили като поддръжници на Демократическата партия, смятат, че Тръмп трябва да бъде подложен на процедура по отстраняване от власт. Това е с 5 на сто повече от резултатите от сходно проучване, извършено в интервала от 26 до 30 септември. Само 12 на сто от поддръжниците на републиканците и около една трета от избирателите, които не подкрепят винаги една и съща партия, са "за" импийчмънта. Като цяло тези резултати са без промяна в сравнение с предишната седмица.

Подкрепата за импийчмънта на Тръмп като цяло нараства през последните седмици, след като служител на американското разузнаване подаде сигнал, обвинявайки президента в оказване на натиск над Украйна да започне разследване за корупция, засягащо претендента за президентската номинация на Демократическата партия и сина му Хънтър, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във