Банкеръ Daily

Свят

Почти 20% от младите американци бездействат

Почти всеки пети пълнолетен млад човек в САЩ нито е работил нито е учил през първото тримесечие на тази година. Най-висок е бил процентът на неангажираните чернокожи и латиноамериканци. Това е констатирано в публикуваното през уикенда изследване на Центъра за икономическа политика и проучвания.

Почти 3.8 млн. американци между 20 и 24 годишна възраст нито са работили, нито са учили, нито са посещавали курсове за квалификация в периода януари-март 2021-а срещу 740 хил. през първото тримесечие на 2020-а. Това е 24-процентен ръст и то преди повечето от тях да загубят работните си места или да решат да отложат присъствието в колежи заради затворените от пандемията от COVID-19 студентски общежития. 

Бездействащите млади хора са обезпокоителен сигнал за бъдещето на американското стопанство, защото те не придобиват необходимата квалификация и умения, за да реализират потенциала си. Заключенията на Центъра за икономическа политика и проучвания вещаят нови проблеми, защото се създава идеална среда за социални вълнения.

Отчетеният ръст през първите три месеца на тази година се дължи основно на високия процент безработни, докато посещенията в колежите са започнали да се увеличават скромно с постепенното отваряне на общежитията. 

Най-много са били бездействащите чернокожи на възраст между 20 и 24 години - 24.8% срещу 20.9% в периода януари-март 2020-а. Следват латиноамериканците - 19.7% (срещу 16.2% година по-рано), белите американци - 15.9% (срещу 12.8%) и младежите от азиатски произход - 14.3% (срещу 10.4 процента). 

По последни данни на американската статистическа служба, безработицата сред тинейджърите през май е била по-ниска отколкото при младежите между 20 и 24-годишна възраст. Все пак, тя се е понижила и при тях през последните шест месеца - от 10.7 на 10.1 процента през май при средна безработица 5.8 процента.

Отчетът за заетостта през юни, който трябва да бъде публикуван на 2 юли, ще даде представа дали прекратените помощи за останалите без работа по време на пандемията от коронавируса ще насърчат младежите да се върнат на работните си места. Той трябва да покаже също има ли нови възможности в сферата на нископлатените длъжности в услугите, за които по правило кандидатстват тинейджърите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във