Банкеръ Daily

Свят

Почитаме Св. мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. И отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. София означава мъдрост. 

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост". 

София е християнска светица, почитана от Източноправославната църква на 17 септември.

Според преданието тя е живяла през втората половина на ІI в. в Рим. Била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години). Заради привързаността си към християнството Св. София и нейните дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните. 

В житията се споменават императорите Нерон, Адриан, Траян и Диоклетиан, като варира начинът, по който е било изпълнено самото наказание. Значението на разказа обаче остава непроменено. 

Премъдрост Божия е сред епитетите на Исус Христос и храмовете с името „Света София“ са посветени на Божия син, а не на света мъченица София. София (Мъдрост) е Премъдростта Божия, на която именно е кръстена светата мъченица, а не обратното, затова и нейните дъщери носят имената на основните „плодове“ на Духа (Мъдростта), а именно Вяра, Надежда и Любов.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. 

Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във