Банкеръ Daily

Свят

Починалите от Ковид-19 в Румъния вече са 387

Още 15 души са починали в Румъния след заразяване с новия коронавирус, с което броят на жертвите на COVID-19 нарасна на 387, предаде агенция Аджерпрес.

Групата за стратегическа комуникация съобщи днес, че починалите са 12 мъже и три жени на възраст между 39 и 76 години. Оздравелите са 1217.

Броят на заразените в Румъния е 7216 души, по данни към 13,00 ч на 15 април. Данните за последните 24 часа се очакват днес около 13,00 ч.

Румънското министерство на здравеопазването разширява обхвата на тестовете за COVID-19, които се правят в страната, предаде агенция Аджерпрес. В допълнителните тестове ще бъдат включени нови категории пациенти и асимптоматичен персонал.

По данни на Групата за стратегическа комуникация към 15 април на национално равнище са обработени 74 827 теста.

Министърът на здравеопазването Нелу Татару заяви, че се правят по 4500-4700 теста за COVID-19 на ден, като максималният капацитет е 6000 теста на ден в 57 пункта.

Съгласно новата разпоредба тестовете ще обхванат и пациенти, които са в риск от развиване на тежки и животострашаващи заболявания, както и асимптоматичен персонал, който е бил пряк контакт на потвърден случай на заразяване. Така допълнителните тестове ще обхванат: пациенти, на които предстои процедура по трансплантация; донори на органи, стволови клетки и пр.; асимптоматични пациенти с имуносупресия; асимптоматични пациенти с онкологични заболявания, подложени на химиотерапия; пациенти на хемодиализа със симптоми и такива, които нямат симптоми, но са били в контакт с потвърден случай; асимптоматични бременни жени, които са под карантина или в домашна изолация или са били в близост до потвърден случай на заразяване; персонал в домове за грижи за възрастни хора. По преценка на здравните заведения може да бъде тестван допълнително с RT-PCR тестове и друг медицински персонал, който няма симптоми на заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във