Банкеръ Daily

Свят

Почина вокалистът на "Юрая Хийп" Джон Лоутън

На 29 юни на 74-годишна възраст е починал бившият вокалист на легендарната английска рок група "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Това съобщиха музикантите на официалната страница на групата във "Фейсбук".

Те поясняват, че той не е имал заболявания, както се твърди в някои медии.

"Отиде си спокойно с жена си до себе си. Джон ще ни липсва много", пишат от "Юрая Хийп".

По желание на Джон Лоутън той ще бъде погребан в тесен семеен кръг.

Новината бе съобщена и от бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, който години наред организираше традиционния рокфест с участието на Лоутън, предаде bTV.

Джон Лоутън изпълнява легендарния хит, с който много хора в България посрещат всеки първи юлски изгрев – July Morning. 

Само след няколко дни - на 11 юли, певецът щеше да навърши 75 години. Роден е през 1946 г. в град Халифакс, Англия. 

От 2004 г. Джон Лоутън изпълнява песента July Morning ежегодно на „Калиакра Рок Фест“. Често участва и в други концерти в страната. През януари 2012 г. пък записва албум с "Диана Експрес".

В интервю за bTV той споделя, че в България има много специални хора и природа. Толкова често идва у нас, че нарича страната ни втори роден дом. Той дори си купува апартамент в Каварна и споделя, че е много привързан към България. 

Джон Лоутън започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата The Deans, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата West One, а по-късно - в Stonewall.

През 1969 г. се премества в Западна Германия, където започва да пее с рок групата Lucifer's Friend. През 1976-а се присъединява към "Юрая Хийп", с които записва четири студийни албума - Innocent Victim, Firefly, Fallen Angel и Live '79. В продължение на четири години изнасят концерти в Европа и САЩ.

Джон Лоутън сформира GunHill, преименувана през 1994 г. на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа. През май 2006 г. заедно с холандския китарист Жан Дюме създават OTR (On The Rocks), в която участват бразилски музиканти. Новият им албум Mamonama излиза през октомври 2008 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във