Банкеръ Daily

Свят

Почина визионерът И Кун-хи - президентът на "Самсунг"

Ли Кун-хи стана президент на  Samsung Group през 1987 година.

Президентът на "Самсунг" (Samsung) Ли Кун-хи е починал на 78-годишна възраст в болница в Сеул, съобщи Франс прес, като цитира комюнике на южнокорейската компания.
Смъртта му настъпва шест години след като бе приет в болница с инфаркт.

Ли Кун-хи стана президент на  Samsung Group през 1987 година. През 2016-а той бе посочен от списание Forbes като най-богатия човек в Южна Корея. Според оценката на изданието, през октомври 2020 година неговото богатство се оценява на 20.9 млрд. долара. 
Откакто пое управлявението, той помогна бащиният му бизнес за търговия на макаронени изделия да се превърне в най-големия конгломерат в Южна Корея, отбелязва Ройтерс.
"И бе истински визионер, който превърна "Самсунг" от местен бизнес във водещ световен иноватор и промишлен гигант", отбелязват в съобщението от компанията.
При неговото управление "Самсунг" се разрасна от второразреден производител на телевизори до най-голямата по приходи технологична компания в света. През 2006 г. е вече №1 в света на пазара на телевизори.  

През миналата година компанията отбеляза и своято 50-годишнина. 

С успеха на бизнеса си за електроника Samsung е призната в световен мащаб като лидер в технологичния сектор и се нарежда сред водещите 10 световни марки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във