Банкеръ Daily

Свят

Почина турски генерал, осъден на доживотен затвор за участие в преврат през 1997 г.

На 88-годишна възраст е починал ген. Исмаил Хаккъ Карадайъ, бивш началник на Генералния щаб на турската армия, осъден през 2018 г. за ролята си в падането на турското правителство през 1997 г., известно като "постмодерния преврат", предаде Анадолската агенция.

Ген. Карадайъ е издъхнал вчера в частна болница в Истанбул, където се е лекувал от онкологично заболяване. 

Бившият началник на генщаба е роден през 1932 г. в Чанкъръ, Централен Анадол, и се дипломира от военна академия през 1951 г.

През 2018 г. турски съд осъжда него и още 20 души на доживотен затвор заради т.нар. постмодерен преврат на Турция от 1997 г.

Повечето от лицата зад преврата не бяха арестувани заради напредналата си възраст или здравословни проблеми, но им беше забранено да напускат страната.

На 28 февруари 1997 г. армията участва в падането на правителството на премиера Неджметтин Ербакан на фона на безпокойства на генералите за предполагаемия ислямистки дневен ред на неговия кабинет.

Правителството на Ербакан е принудено да отстъпи властта след заседание на Съвета за национална сигурност. Неговата Партия на благоденствието е забранена впоследствие, а властта поема ново цивилно правителство.

Събитията стават известни като "постмодерен преврат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във