Банкеръ Daily

Свят

Почина съоснователят на Adobe и един от разработчиците на PDF Чарлз Гешке

Съоснователят на компанията Adobe, създаваща продукти за програмно осигуряване, и един от разработчиците на формата PDF - Чарлз Гешке, е починал в САЩ на 82 години. Това става ясно от писмо, изпратено от шефа на компании Шантан Нарайен до сътрудниците й.

"Това е огромна загуба за всички в Adobe и в технологичната индустрия, за които той беше диригент и герой в течение на десетилетия", се казва в писмото,  цитирано от агенция Associated Press. По думите на Нарайен, Гешке е разработил програмно осигуряване, "което е направило революция в творчеството и общуването между хората".

"Той беше известен бизнесмен, основател на една от най-големите компании в САЩ и в света, и, разбира се, той много, много се  гордееше с това, и това беше огромно постижение в неговия живот", заявява пред изданието The Mercury News вдовицата на бизнесмена, 78-годишната Нанси Гешке, с която се срещат през 1961 година. Но основно внимание той отделяше на семейството, добавя тя.

Гешке има магистърска степен по математика от Университета Ксавие, а след това получил и докторска степен по компютърни науки от Университета Карнеги - Мелон. След завършване на образованието си Гешке започнал работа в изследователския център Xerox в град Пало Алто (PARC). Той създава и оглавява лабораторията за изображения на PARC през 1978 г., където ръководи изследователска дейност в областта на компютърните науки, графиката, обработката на изображения и оптиката.

В PARC Гешке наел дългогодишния си изследователски партньор Джон Уорнок и заедно изобретили език за описание на страници (PDL), който предоставял средства за описване на сложни форми като шрифтове по електронен път - наречен Interpress. Тъй като не може да убеди ръководството на Xerox в търговската стойност на своята разработка за графичен език за управление на печата, двамата напускат Xerox.

През 1982 година Гешке заедно с Джон Уорнок основат Adobe Systems Inc., компанията за графичен и издателски софтуер. Сред най-големите им постижения са създаването на PostScript - езика за описване на страници, и програмите Adobe Illustrator и Adobe Photoshop за графична обработка. Също така те се считат и за разработчиците на формата Portable Document Format (PDF).

Компанията е кръстена по името на рекичка, която текла зад дома на Уорнок – един от създателите на компанията.

От декември 1986 г. до юли 1994 г. Гешке е главен оперативен директор на Adobe, а от април 1989 г. до април 2000 г. е президент на компанията. Той се пенсионира като президент на Adobe през 2000 г., малко преди партньорът му Уарнок да напусне поста главен изпълнителен директор. Гешке е съпредседател на борда на Adobe от септември 1997 година.

През октомври 2006 г. Гешке, заедно със съоснователя на компанията Джон Уорнок, получават Награда за годишен медал за постижения на AeA, което ги прави първите ръководители на софтуер, получили тази награда. През 2008 г. е отличен с Награда за компютърен предприемач от IEEE компютърно общество към  Институт по електротехника и електроника (IEEE) - професионална организация за електронно инженерство и електроинженерство (и свързани с тях дисциплини). 

През 2009 година тогавашният президент на САЩ Барак Обама ги наградил с Националния медал за технологии и иновации за техните заслуги.

Американският бизнесмен Чарлз М. "ЧъкГешке е роден на 11 септември 1939 година в Кливланд, щат Охайо. Той е преподавал математика в Университета Джон Карол от 1963 до 1968 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във