Банкеръ Daily

Свят

Почина Михаил Горбачов

На 91 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Новината съобщи руската агенция ТАСС, цитирайки болницата, в която е починал. Горбачов беше първият и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадането на Съветския съюз. Той сложи точка на Варшавския договор, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, изведе съветските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол и отключи пазарната икономика.

С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред сериозни кризи. Икономиката, която Горбачов наследява, се разпада, пише "Скай нюз". Той знае, че Съветският съюз не може да си позволи да поддържа Студената вода и големият бюджет за отбрана, затова започва да преговаря със световни лидери, в опит да ги убеди, че СССР вече не е заплаха. Две години след началото на управлението му той подписва с американския президент Роналд Рейгън Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Четири години по-късно заедно с държавния глава на САЩ Джордж Буш подписват двустранен договор между САЩ и Съветския съюз за намаляването и ограничаването на стратегическите офанзивни оръжия. 

Между 1990 и 1991 г. е президент на Съветския съюз. Уважаван на Запад, но недолюбван в страната си, подава оставка на 25 декември 1991 г., което води до края на СССР. Бащата на съветската перестройка е носител на Нобелова награда за мир и редица други отличия. След като излиза от политиката, продължава да се бори за по-демократична Русия, включително с решението си да купи независимия вестник "Новая газета" - един от най-големите критици на Кремъл.

Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, каза източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

Медиите в Русия публикуват некролози, биографични материали и коментари за дейността на първия и последен президент на Съветския съюз. Заемал от 1985 г. поста генерален секретар на КПСС, той още тогава предприе мащабен опит да реформира съветската политическа система, икономическия модел и социалната сфера, влязъл в историята и в езиците на много народи като перестройка, отбелязва "Росийская газета".

Московският официоз помества и статии на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: "Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза"; "Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия"; "Отношенията между Руската федерация и САЩ са в остра криза. Трябва да се направи първата крачка!"; "Налага се впечатлението, че светът се готви за война".

По време на управлението му, "докато либералната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, отмяната на цензурата и приятелството със Запада, икономиката на страната вървеше към упадък, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически конфликти, междукланова борба за власт и кървави въоръжени сблъсъци", пише  "Известия".

Грешките на перестройката предизвикаха крах на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало душевен порив към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито превърнаха този порив във власт и собственост за себе си; доста бързо си направиха извода, че е по-добре да управляват това същото общество в ръчен режим, констатира във "Взгляд" политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Сергеевич изигра специална роля в съдбата на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой обикновен управник реформатор. Той е цар - революционер, появил се сякаш отникъде. Помните ли? Той се появи в онзи момент, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна стабилност вече е непобедима. Ако не беше той, светът днес щеше да бъде друг, пише наблюдател на "Комсомолская правда".

Напуснал Кремъл 30 години преди смъртта си, Михаил Горбачов бе обект на множество похвали, но и на хули. Хвален бе главно за външната си политика - тя отдалечи донякъде страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и разруши политическата зависимост на Централна и Източна Европа от СССР, включително чрез обединението на Германия. Но той бе и хулен заради същата тази външна политика - обвиняваха го, че е склонил да бъде изгубена съветската сфера на влияние, едва ли не е създал предпоставки за разширяването на НАТО на изток, посочва "Комерсант". 

Вестникът напомня как Горбачов отговаряше на тези обвинения - в смисъл, че създадените от Съветския съюз в Източна Европа структури, сред които Варшавският договор, бяха запазени практически до края на управлението му, "затова разширяването на НАТО просто бе извън контекста и стана възможно едва след разпадането на СССР, което той се опитваше да не допусне".

Подборка изказвания и ранни снимки на Михаил Горбачов предлага на читателите си "Свободная преса".

Facebook logo
Бъдете с нас и във