Банкеръ Daily

Свят

Почина кралят на Саудитска Арабия

Саудитският крал Абдула почина и крал става неговият брат Салман, съобщи държавната телевизия на страната. За престолонаследник е определен принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, полубрат на Абдула, се казва в изявлението.

На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония. Кралят почина в 01.00 часа в петък и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца.

Абдула - шестият по ред крал на страната, син на първия монарх Абдул Азиз Ал Сауд - се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

Възрастта и многократните му пребивавания в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство - водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник бе обявен принц Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който също е полубрат на Абдула. Принц Мукрин е роден през 1945 г. и е най-малкият син на основателя на Саудитска Арабия - Абдул Азиз Ал Сауд.

След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител.

След новината котировките на петрола на борсите се повишиха. Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса на цена от 47.76 долара за барел. Още с отварянето на търговията брентът се поакчи с 1.5 на сто, или 49.1 долара за барел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във