Банкеръ Daily

Свят

Почина Хелмут Кол

Канцлерът на обединението на Германия Хелмут Кол почина на 87-годишна възраст, предадоха немските медии.

Информацията беше потвърдена от партията Християндемократически съюз (ХДС). "Ние скърбим", се казва в Туитър акаунта на ХДС. "Изпитваме дълбока печал от кончината на великия германец и велик европеец", пише от своя страна официалният говорител на правителството Щефен Зайберт.

По данни на в. "Билд", бившият германски канцлер, изиграл една от ключовите роли в процеса на обединяване на страната, е починал около 9 часа сутринта (7 часа по Гринуич), в дома си в град Лудвигсхафен, провинция Райнланд-Пфалц.

Кол е роден на 3 април 1930 г. в Лудвигсхафен в семейството на банков служител. От млад се интересува от политика и на 16 години става член на ХДС и един от учредителите на младежката й организация в родния си град. През 1959 г. е избран за депутат от ХДС в провинциалния парламент.

След това политическата му кариера започва да се развива стремително. През 1966 г. Кол става председател на организацията на ХДС в провинцията и член на федералното ръководство на партията. Три години по-късно вече е премиер на провинция Райнланд-Пфалц, а през юни 1973 г. е избран за председател на ХДС и става лидер на партията.

 

След разпадането на социално-либералната коалиция през 1982 г., на 1 октомври Кол става канцлер на Германия. Управлението му продължава 16 години, до 1998 година. Нито преди, нито след него друг политик не е оставал начело на германското правителство за такъв период от време.

 

През 1990 г. успешните преговори с държавите победителки във втората Световна война по формулата "две плюс четири" доведоха до обединението на Германия.

Кол беше поддръжник на европейската интеграция и създаването на единна валута. Смята се, че именно той е помогнал за издигането на сегашната канцлерка Ангела Меркел, наричана "момичето на Кол". В същото време отношенията им до последно оставаха сложни, защото в края на 90-те години Меркел, в качеството си на генерален секретар на ХДС, на практика призова съпартийците си да го изпратят в оставка заради скандал, свързан с незаконно финансиране на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във