Банкеръ Daily

Свят

Почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст, събщи Ройтерс.

"С невероятна тъга съобщавам за кончината на бащата- основател на Зимбабве и бивш президент, другаря Робърт Мугабе",  в Туитър настоящият държавен глава на африканската държава Емерсън Мнангагва

Мугабе е починал в Сингапур, където често се лекуваше през последните години. 

Роберт Мугабе е роден на 21 февруари 1924 г. в Кутама, в тогавашната британска колония Южна Родезия, в която властта е в ръцете на бялото малцинство. Мугабе принадлежи към преобладаващата в Родезия народност шона. Той е католик и учи в йезуитско училище. На 36-годишна възраст се включва в редиците на забранената Национална демократична партия. По образование е преподавател. Основател е на лявонационалистическото (маоистко) партизанско движение Африкански национален съюз на Зимбабве (1963), което до изборите през 2008 г. е и управляваща партия. След идването на власт установява еднопартийна система. Известен е с гоненията срещу „белите фермери“ (2001) и критическите изказвания по адрес на САЩ. В политиката изповядва привързаност към социализма, чрез отказ от пазарна икономика по модела на МВФ, подкрепя национализацията на промишлеността и концепцията за „твърди цени“ на жизнено-необходимите стоки. Развитите промишлени държави нарича „големи братя“, а Буш и Блеър сравнява с Хитлер. 

Въпреки, че Роберт Мугабе през 2001 г. отчуждава крупната земеделска собственост на бившите колонисти и ги прокужда извън страната, икономическото положение не се подобрява и за 7 години Зимбабве се превръща от най-големия износител на пшеница в Африка в най-големия вносител. През 2008 г. инфлацията е 100 000% годишно и на 14 май 2008 г. е издадена банкнота от 500 000 000 зимбабвийски долара, равняваща се на 2 долара.

Той бе свален от власт през 2017 г. с преврат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във