Банкеръ Daily

Свят

Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак

В Египет на 91 години почина бившият президент Хосни Мубарак, съобщи днес SkyNews Arabia, като се подова на свои източници.

Официална информация все още няма. Мубарак ръководеше страната от 1981 до 2011 година. Той стана президент, след като предшественикът му Ануар Садат бе убит от ислямисти по време на военен парад. 

По време на президентстването си Мубарак се утвърди като един от най-важните лидери в Близкия изток. Два пъти е избиран за предсеедател на Организацията за африканско единство. При него бяха възстановени дипломатическите отношения с всички арабски страни, прекъснати по времето на Садат заради сключения мирен договор с Израел.

В края на януари 2011 г. в Египет започнаха масови протести срещу 30-годишния режим на Мубарак. На 29 януари президентът обяви оставката си.

След това Мубарак и семейството му бяха поставени под домашен арест в резиденцията си в Шарм ел Шейх на брега на Червено море. През 2015 г. Мубарак е осъден на три години лишаване от свобода за присвояване на 125 млн. египетски лири (14 млн. долара).

През 2017 г. касационният съд снема обвиненията към бившия президент за гибелта на демонстранти по време на протестите през 2011 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във