Банкеръ Daily

Свят

Победа за Тръмп в избора за върховен съдия в Съединените щати

Победа за Доналд Тръмп в избора за върховен съдия в Съединените щати. Предложеният от президента кандидат Брет Кaвано беше одобрен от Сената и вече положи клетва. Въпреки седмици обвинения и яростни дебати, сенаторите го подкрепиха с 50 на 48 гласа.

"Аплодирам и поздравявам Сената на САЩ, че утвърди нашия СТРАХОТЕН КАНДИДАТ, съдия Брет Кавано, за Върховния съд на САЩ", написа в Twitter Тръмп. Американският президент добави, че по-късно ще подпише документа за неговото назначаване и той официално ще положи клетва за встъпване в длъжност.

Номинацията на Кавано се превърна в огромна разделителна линия на национално ниво, неприсъщо за номинация на съдии. Опозиционната Демократическа партия първоначално атакува съдията, защото е номиниран от Доналд Тръмп. Всички от Демократическата партия без един гласуваха срещу него, а всички сенатори от Републиканската партия без един го подкрепиха. Пред сградата имаше стотици гневни протестиращи, а от терасата, на която се допуска публика, се разнесоха викове "Срамота".

Срещу Брет Кавано излезе обвинение от психолога д-р Кристин Форд в сексуално насилие през 1982 г., когато той е бил в гимназията. След това още две жени излязоха с по-тежки обвинения. Форд и Кавано бяха изслушани и разпитани в сенатска комисия. Форд не успя да докаже обвиненията си и свидетелите и не я подкрепиха, но заради огромната разделителна линия в страната и липсата на увереност в сенаторите, се наложи едноседмична проверка на случая от ФБР.

Сенаторката от Аляска Лиса Мъркауски, единствената републиканка, която бе против кандидатурата на Кавано, заяви, че се отказва от правото си да гласува, с което направи реверанс към поддръжника на Кавано Стив Дейнс от Монтана, който не можа да участва във вота заради сватбата на дъщеря си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във