Банкеръ Daily

Свят

По-строги визовите ограничения за страни, които не приемат обратно мигранти

Европейската комисия е готова да предложи до средата на годината по-строги визови ограничения за държавите, които не приемат обратно от ЕС свои граждани. Това съобщи БТА, като цитира еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след заседание на Съвета на Евросъюза.
В момента 39 държави сътрудничат и приемат обратно върнатите свои граждани. Предстои да бъде изготвен списък на страните, които отказват съдействие и на които може да бъдат наложени допълнителни визови ограничения, уточнява еврокомисарят. Преди взимането на такова решение ще се водят преговори с тези държави в опит да се постигне напредък без предприемане на нови мерки.
В момента Турция приема обратно свои граждани, но е спряла да изпълнява споразумението за миграцията. Европейският съюз и Анкара са се договорили Турция да приема обратно мигранти, минали през нейна земя и достигнали Европа, а в замяна европейските страни приемат сирийски бежанци от турските миграционни лагери. От август миналата година ЕС е приел по силата на това споразумение 3000 бежанци. 
Еврокомисар Илва Йохансон отбелязва, че през следващата седмица Европейската комисия ще предложи въвеждане на "цифрово зелено удостоверение" за онези, които са ваксинирани срещу Ковид-19 с препарат, одобрен в ЕС; имат антитела срещу новото заболяване, или пък са били наскоро изследвани и не са заразени. За въвеждането на това удостоверение ще има нужда от одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

По-рано Европейската комисия поясни, че ваксинираните с препарат, неодобрен в ЕС, също ще се възползват от удостоверението, защото се предполага, че са развили антитела след имунизацията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във