Банкеръ Daily

Свят

По молба на Лукашенко Русия е създала резерв от полицейски служители

По молба на беларуския президент Александър Лукашенко Русия е създала резерв от полицейски служители, но засега той няма да бъде използван. Руският президент Владимир Путин съобщи това в интервю за телевизия "Русия-1".

"Александър Григориевич (Лукашенко) ме помоли да сформирам определен резерв от сътрудници на правоохранителните органи. И аз направих това. Но ние също се договорихме, че той няма да бъде използван, докато ситуацията не започне да излиза от контрол", каза Путин. 

Според РИА "Новости" руският президент заявил, че няма нужда да се пращат руски сили в Беларус заради политическата криза след спорните президентски избори на 9 август и че положението там се нормализира.

Русия разчита на мирно уреждане на политическата криза в Беларус, заяви днес Путин в телевизионно интервю, част от което бе излъчено в предаването "60 минути" по телевизия "Россия-1".

"Убедени сме, че всички участници в този процес ще покажат достатъчно здрав разум, без екстремизъм, за намирането на изход" от кризата, каза Путин.

Президентът подчерта, че случаите на нарушаване на закона както от страна на протестиращите, така и от страна на органите на властта, трябва да имат последствия.

В Беларус се организират ежедневни протести след състоялите се на 9 август президентски избори. По данни на ЦИК настоящият държавен глава Александър Лукашенко е спечелил 80,1 на сто от гласовете. На второ място с 10,1 процента е опозиционерката Светлана Тихановска, която обаче не призна официалните резултати. Така се стигна до масови протести, които в първите дни прераснаха в стълкновения с органите на реда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във