Банкеръ Daily

Путин:

Пленените джихадисти може да се разбягат заради турската операция

Пленени джихадисти

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че бойците на "Ислямска държава", държани в плен от кюрдските сили в Североизточна Сирия, може да избягат вследствие на турската военна операция в региона, предаде Ройтерс.

В изявление пред срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД) в Ашхабад Путин каза, че заради навлизането на турската армия в региона кюрдите изоставят лагерите със задържаните джихадисти, които "просто могат да се разбягат". "Не съм сигурен дали турската армия ще може - и колко бързо - да вземе това под контрол", каза той. Путин добави, че по данни на руското военно разузнаване става дума за "стотици и хиляди" бойци от "Ислямска държава", което е "реална заплаха" не само за Сирия, но и за Иран и други държави, отбелязва Асошиейтед прес.

Руският държавен глава изрази също съмнение, че сирийската правителствена армия ще съумее бързо да установи контрол върху центровете за задържане на джихадисти. Той прикани страните от ОНД да мобилизират разузнавателните си ресурси за отразяване на тази заплаха.

В речта си пред форума Владимир Путин се спря и на темата за ракетите за среден и малък обсег. По думите му САЩ "преднамерено не отговарят" на предложението на Русия такива ракети да не бъдат разполагани по света. А съюзниците на САЩ не могат и нищо да отговарят без тях, защото по този въпрос "техният суверенитет е силно ограничен" и те нямат "собствено мнение", добави руският президент, цитиран от ТАСС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във