Банкеръ Weekly

Свят

Плашилото "джендър" засенчи коронавируса

Евроинституциите настояват всички страни да ратифицират Истанбулската конвенция

"Женска стачка" в Полша.
S 250 7ffded31 e6ab 4a8d b32c e9f69be78d51

Пандемията не успя да потуши един от най-горещите спорове в Европа - за Истанбулската конвенция. Въпреки че изолацията предизвика бум на домашното насилие, враговете на документа, чието пълно наименование е "Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие", се увеличават. Дори заплахата за срив на икономиките и дълбока рецесия, невиждана след Втората световна война, не може да отклони страха на огромна част от европейците от легитимирането на "третия пол" и свободата да уреждат отношенията си вкъщи без намеса на закона. 

 

Темата стана актуална, след като Полша обяви, че ще излезе от Истанбулската конвенция, защото тя съдържа неприемливи определения от идеологическо естество. Турция също oбмиcля oттeглянe, защото според упрaвлявaщaтa Пaртия нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo дoкумeнтът зacтрaшaвa трaдициoннитe цeннocти нa cтрaнaтa. Парламентът в Словакия отхвърли договора, настоявайки, че той противоречи на конституционното определение на брака като хетеросексуален съюз. В същото време европейските институции настояват документът да бъде подписан незабавно от седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство.

Преговорите по приемането на конвенцията започват още преди повече от 10 години, а финалният текст е отворен за подписване на 11 май 2011 г. след среща в Истанбул. България се присъединява към него на 24 април 2016 г. Целта е това да стане първият международен правно обвързващ инструмент за превенция на основаното на пола насилие, защита на жертвите и наказание на извършителите. Според  статистиката всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след 15-та годишна възраст. 55% от жените са били изложени на поне една форма на сексуален тормоз. 11% за били жертви на кибертормоз, а една от двадесет жени е била изнасилена.

Полша срещу гей идеологията

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро, който е основател на национално-консервативната партия "Солидарна Полша", фракция на партията "Право и справедливост" на премиера Матеуш Моравецки, заяви в средата на юли, че страната му не желае да е част от Истанбулската конвенция. Тя бе подписана през 2012 г. от тогавашното полско правителство и е ратифицирана през 2015-а. Жобро отхвърля конвенцията като “изобретение, феминистко творение, целящо да оправдае гей идеологията”. Силен аргумент е и, че управляващата партия "Право и справедливост" е близка до Католическата църква и насърчава консервативна социална политика. 

Враждебността към правата на хомосексуалистите беше една от основните теми на Анджей Дуда и по време на кампанията му за втори президентски мандат. Основната теза беше, че дори да приемем, че жените са особено уязвими и нуждаещи се от закрила, това се разминава с настояването им за равноправие и равнопоставеност, освен това дискриминира мъжете, които също стават жертва на насилие. Следващата крачка е сега Конституционният съд на Полша да провери Истанбулската конвенция дали отговаря на основния закон.

На 24 юли в хиляди поляци във Варшава и други градове протестираха  против плановете на консервативното правителство. Протестиращите, които носеха плакати на движението "Женска стачка", скандираха: "Борба срещу вируса, не срещу жените!" и "Фундаменалисти". 

Водещи членове на Европейския парламент също осъдиха тази позиция. Лидерът на групата на социалистите Ираче Гарсия Перес от Испания я определи като "срамно" решение. Според председателя на либералната фракция "Обнови Европа" - бившия румънски премиер Дачиан Чолош, реториката на Жобро е "жалка стъпка".

Джендър драми и грешки в превода в България

В България ратифицирането на Конвенцията беше оттеглено през 2018 г., като през юли същата година Конституционният съд обяви Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие за противоконституционна. В решението си съдът посочва, че “въпреки безспорните си положителни страни, Истанбулската конвенция е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование".

Според българския съд, най-големият проблем е понятието gender, което в българския вариант на Конвенцията се превежда като “социален пол”. Оттук следва притеснението, че това би задължило България да признае съществуването на повече от два пола. Формацията Обединени патриоти и БСП се обявиха категорично срещу документа, а медии се надпреварваха да плашат, че Брюксел иска да превърне българските деца в джендъри. 

В обяснителен доклад Съветът на Европа подчертава, че терминът gender няма за цел да замести понятието “жени” и “мъже”, а конвенцията по никакъв начин не принуждава подписалите я страни да легализират еднополовите бракове. “България неправилно разбира термина “джендър” и трябва да му намери по-точен превод”, коментира специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович.

Ябълката на раздора

В Член 14 на Конвенцията се казва следното:

"Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища"

Противниците на Конвенцията твърдят, че зад думите "нестереотипни роли на пола" се крие т.нар. алтернативна сексуална ориентация, трети пол или друга подобна конструкция.

Брюксел е категоричен: Конвенцията трябва да се приеме

Европейската комисия и Европейския парламент настояват всички страни от общността да ратифицират документа, за да се прекрати насилието над жените. Освен това ще бъдат отпуснати 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата "Права и ценности".

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, където нейното съдържание умишлено се тълкува неправилно и се представя невярно пред обществото. Те изискват от Комисията да добави борбата срещу основаното на пола насилие като приоритет в следващата европейска стратегия за равенство между половете и да представи законодателен акт за справянето с всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във