Банкеръ Daily

Свят

Планът на Джонсън за Брексит бил "тачъризъм на стероиди"

Джереми Корбин

Британският премиер Борис Джонсън иска да си присвои Брексит, за да "отприщи тачъризъм на стероиди", като унищожи регулациите и ориентира Обединеното кралство към американски икономически модел, заяви днес лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Това, което искат консерваторите на Борис Джонсън, е да си присвоят Брексит, за да отприщят тачъризъм на стероиди. Вот в подкрепа на консерваторите на Джонсън е вот на предателство към нашата Националната служба за здравеопазване (НСЗ) и предлагането й на безценица на Тръмп", каза Корбин.

Лейбъристкият лидер направи препратка към бившата министър-председателка от консерваторите Маргарет Тачър, която приватизира множество държавни индустрии, отбелязва Ройтерс.

Според Корбин правителството на Джонсън ще включи британската здравна система в търговското споразумение със САЩ след Брексит.

Това отношение към НСЗ не е грешка или случайност, а е налице, защото консерваторите на Джонсън искат да си присвоят Брекзит, за да продадат НСЗ на безценица, да продадат на безценица работниците ни, като ги лишат от правата им, заяви той в реч в лондонско предградие.

Искат да ни запратят на най-ниското равнище на стандартите и защитата. Искат да ни приближат до по-либерализиран американски модел на управление на икономиката, предупреди Корбин.

Той отказа да уточни дали лейбъристите ще спрат процеса на Брекзит, за да съставят коалиция, ако никоя партия не спечели мнозинство на изборите през декември.

"Мога да кажа само, че водим кампания да спечелим тези избори с лейбъристко правителство на мнозинството, а не за да съставяме коалиция с някого", заяви Корбин в отговор на въпрос дали лейбъристите ще отменят Чл. 50, за да си осигурят подкрепата на Либералните демократи в евентуален парламент без ясно мнозинство.

Проевропейската партия Либерални демократи заяви днес, че няма да съдейства на лейбъриста Корбин да стане премиер след изборите.

"Абсолютно категорично изключвам възможността Либералните демократи да гласуват за настаняване на Корбин на "Даунинг стрийт" 10", заяви партийната лидерка Джо Суинсън, обявявайки началото на предизборната си кампания в Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във