Банкеръ Daily

Москва:

Плановете на НАТО за Черно море са изключително опасни

Дмитрий Песков

Опитите на НАТО да превърне Черно море в арена на конфронтация са извънредно опасни. Това заяви днес зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Грушко в ефира на телевизия "Росия-24", предаде ТАСС.

"Те се заловиха сега с черноморския регион, виждаме как действат на територията на България и Румъния. Те вече превърнаха Балтийско море в арена на военно съперничество. Насочват нещата натам, че да превърнат Черно море в арена на конфронтация. Това е извънредно опасен път, криещ рискове от военни инциденти и ескалация", каза Грушко.

"Искам да изтъкна, че през 2014 г. бе взето решение за спиране на всякакво практическо сътрудничество с Русия и бяха прекъснати контактите по военна линия. Когато НАТО ни казва, че е необходимо да се подобрят механизмите за предотвратяване на опасни военни инциденти и ние казваме, че сме готови да обсъдим максимални допустими сближавания между боен кораб и самолет, не ни дават да включим военните" в дискусията, продължи той.

Грушко посочи, че на този етап Русия няма готовност да се включи в политически диалог, но "нищо не пречи да се договарят военните".

"Някои мерки, разработени от нас за Балтийския регион, бяха разработени благодарение на твърде деполитизирания подход, благодарение на инициативата на финландския президент Нинистьо, участието на неутрална Швеция, на експерти, цивилни и военни. Благодарение на тях бяха разработени мерки, които макар и мъничко оздравиха ситуацията. Готови бяхме да продължим нататък, но в НАТО не бяха готови", допълни зам.-министърът на отбраната на Русия.

Кремъл заяви, че приемането на новата стратегия на НАТО с фокус върху Русия е потвърждение на това, че решението за прекъсване на връзките с алианса е било правилно, предаде Ройтерс.

"При тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а (приемането на) подобна концепция от НАТО само още веднъж потвърждава това", каза на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс. Този алианс не е създаден за мир, той е замислен и създаден за конфронтация."

Тази седмица министрите на отбраната от НАТО приеха нов подробен план за защита от всякакво потенциално руско нападение на няколко фронта, потвърждавайки основната цел на алианса да възпира Москва въпреки нарастващия фокус върху Китай, отбелязва Ройтерс.

Броени дни преди това Русия прекъсна отношенията с НАТО. Тя закри дипломатическата си мисия към северноатлантическия пакт и мисията на алианса в Москва, след като НАТО изгони осем руснаци, обвинени в шпионаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във