Банкеръ Daily

Свят

Плановете на Борис Джонсън за масово тестване разтревожиха учените

Плановете на британския премиер Борис Джонсън за масово тестване на населението за КОВИД-19 ще се окажат вероятно неефективни и скъпи, казаха притеснени от програмата учени, цитирани от Ройтерс.

Учените заявиха, че плановете на правителството са сигнал за смяна на сегашната стратегия на "тестване и проследяване" на контактните лица. Те обаче добавиха, че редовният скрининг на цялостното население може да породи проблеми от друго естество. 

"Данните от скрининга не са налице. Данните от тестовете към момента са слаби и незадоволителни и има какво да се желае в това отношение", каза пред репортери професор Алисън Полок от Нюкасълския университет. "Това, което твърдим ние, е, че програмата трябва наистина временно да бъде спряна, докато не стане напълно ясно съотношението цена - качество при тези програми".

Полък заедно със свои колеги от Бирмингам, Уорик и Бристол предупреди, че неефективните стратегии за тестване и неточните тестове са в състояние да подкопаят доверието в тестването изобщо.

Учените са на мнение, че властите трябва да подобрят системата за тестване и проследяване на контактните лица, и добавят, че липсата на точност при бързите тестове може да даде на хората измамното успокоение, че не са заразни.

Миналата седмица британското правителство публикува данните за бърз тест на Innova, според които той установява около 75 процента от положителните случаи, а при тези с голям процент на заразност той скача на 95 на сто.

Джон Дийкс, професор от Бирмингамския университет, заяви, че анализите на резултатите показват, че той може да пропусне между 25 и 50 на сто от положителните случаи, което може да създаде измамно успокоение сред показалите отрицателен тест.

Той добави, че по-големият установен дял на по-заразните сред положителните хора все още не означава, че най-заразните може да бъдат надеждно установени с теста.

"Аргументите, които чуваме, а те бяха изложени от министър-председателя, че този тест може да установи кой е положителен и кой е отрицателен, не са подкрепени с никакви данни", каза Дийкс. "Няма никакви данни, които да показват това".

Facebook logo
Бъдете с нас и във