Банкеръ Daily

Свят

План за бежанците прие срещата в Брюксел

Всички имигранти задължително ще бъдат регистрирани, а икономическите ще бъдат връщани, е решено на извънредната мини среща на върха в Брюксел, съобщи Ройтерс. Лидерите на 11-те държави от Балканите и ЕС, сред които и България, са приели план за сътрудничество в овладяването на миграционния наплив през Балканския полуостров.

Незабавно да се увеличи капацитетът за предоставяне на подслон на бежанците, които в момента се намират по Балканския маршрут, и да се предостави хуманитарна помощ във формата на храна, вода, здравни грижи и санитарни съоръжения, са решили също 11-те лидери и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Общо 100 000 души ще могат да подслоняват страните по Балканския маршрут, за да се регулира и забави потокът на хора, струпващи се по границите.

Още 30 000 места за временен подслон ще бъдат осигурени в Гърция до края на годината, като около 17 000 от тях ще бъдат разположени на островите, където пристигат с лодки огромната част от имигрантите, потеглящи от Турция.

Брюксел обеща финансова подкрепа за Гърция и за Върховния комисариат на ООН за бежанците, който ще развие инфраструктура за посрещане на още до 20 000 души в Гърция. Останалите 50 000 места ще бъдат разположени по целия Балкански маршрут.

По време на извънредната среща държавните и правителствените ръководители са се споразумели след седемчасово обсъждане за приемането на план от 17 точки, но настроението като цяло е било напрегнато, след като срещата е започнала с взаимни обвинения между лидерите, предаде ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във