Банкеръ Daily

Свят

Пиза – очарование от камък

В съвременния свят разстоянията вече не са никакъв проблем за запаления пътешественик.

Пиза (на италиански Pisa) е град в Централна Италия, регион Тоскана, по западното крайбрежие на Ботуша. Той е главен административен център и на едноименната провинция Пиза. Разположен е на десния бряг на река Арно при нейното вливане в Тиренско море. Населението на града е над 88 хиляди жители.

През Средновековието Пиза е център на държава с търговски интереси в цялото Средиземноморие. През този период е построена Наклонена кула в Пиза, която прави града известен и привлича туристи от целия свят. Тя представлява камбанария и е част от цял религиозен комплекс.

Наклонената кула в Пиза е отделно стояща камбанария на катедралата в Пиза. Намира се на площада Piazza del Duomo, известен още като Площада на Чудесата (Piazza dei Miracoli, Пиаца дей Мираколи). Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството през 1173 г. тя започва да се накланя на север заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Към 2006 г. наклонът е около 13 градуса. Височината на кулата е 55.86 м от терена до по-ниската страна и 56.70 м до по-високата страна. Общото й тегло е 14 500 тона.

Строителството е спряно за около 90 години. Когато строежът продължава, кулата започва да променя посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5.6 метра. На теория по всички закони на физиката отдавна трябва да е паднала. При всеки опит да се намали наклонът и да бъде укрепена се нанасят все по-големи щети.

През 2007 г. успешно е намалено отклонението при върха с 45 см до положението от 1838 г. чрез проект, ръководен от специалисти по земна механика, на стойност 20 млн. долара. Това е станало с отнемане на 70 тона почва от северната ѝ страна и поставянето на баласт и метални тросове.

След реставрацията посетителите могат да виждат разликите между мраморните и варовиковите надстроявания.

В средните векове, когато река Арно безпрепятствено достига Тиренско море, градът служи за пристанище, през което се осъществява търговията си с Корсика, Сардиния и Балеарските острови. Между XI и XIII век Пиза достига своя разцвет. В 1284 г. обаче претърпява грандиозно поражение от генуезците в морската битка при Мелория. В резултат на икономическа разруха, Пиза изпада в зависимост от Флоренция. Под ръководството на Медичите отново постига икономическа стабилност, благодарение на развитието на пристанището. След откриването на университета е постигната стабилност и на културата.

Пиза е родно място на много известни личности. Един от тях е Галилео Галилей (1564-1642 г.), физик и астроном, астролог и философ. Оттук започва спортната кариера на футболиста Джорджо Киелини (р. 1984 г.), централен защитник на шампиона "Ювентус", с отличнно отиграване с глава, силно физичиско присъствие и атакуващ афинитет.

В Пиза е роден и Леонардо Фибоначи, работил през първата половина на XIII век. Определян като "най-талантливият западен математик на Средновековието", наред с останалите математици на своето време той допринася за възраждането на класическите точни науки след техния упадък през Ранното Средновековие. Днес Фибоначи е най-известен с популяризирането в Европа на арабските цифри, които използва в своя основен труд "Книга за смятането" (Liber Abaci), както и на числовата редица, наречена по-късно на негово име числа на Фибоначи, която не е негово откритие, но е използвана от него като пример в "Книга за смятането".

Facebook logo
Бъдете с нас и във