Банкеръ Daily

Свят

Писател, нарекъл полския президент "идиот", може да влезе в затвора

Якуб Жулчик

Полският писател Якуб Жулчик може да получи до три години затвор, тъй като в публикация във Фейсбук е нарекъл президента на страната Анджей Дуда „идиот“. Той е уверен, че няма да прекара нито секунда зад решетките, пише Еmerging-europe. 

Скандалът избухна след публикацията във Фейсбук през ноември миналата година.  През март вече е повдигнато обвинение за "публична обида" срещу държавния глава.

В публикацията си на 7 ноември миналата година писателят коментира странно формулиран туит, в който Дуда поздравява Байдън за "успешната му президентска кампания", но казва, че чака "номинацията на Избирателната колегия".

Дуда, който е подкрепян от управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост", беше близък съюзник на предшественика на Байдън Доналд Тръмп, който неуспешно оспори изборния резултат.

В Полша има девет различни закона за обида, включително този, който обхваща държавни символи, и всички те се наказват със затвор. 

Управляващата партия "Право и справедливост"  беше критикувана многократно от ЕС заради многото закони за обида, включително един за нарушаване на религиозните чувства и друг за обида на националния флаг или други страни, но както посочва Жулчик,  но"тези закони са съществували много преди управляващите да дойдат на власт". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във