Банкеръ Daily

Свят

Пир на политическата драма в Италия

Матео Салвини

Италия е свикнала с политически сътресения, но последната криза - предизвикана от амбицията на Матео Салвини да стане премиер - е една от най-сложните в последно време. Изходът от кризата е непредвидим, но едно е сигурно - пазарите ще бъдат фокусирани върху събитията в Рим през следващата седмица, пише агенция "Блумбърг".

Идния вторник премиерът Джузепе Конте ще говори пред италианския сенат и е твърде вероятно да поиска вот на доверие. Конте със сигурност осъзнава, че управляващо мнозинство вече не съществува. Това стана ясно, когато Салвини се опита да насрочи вот на недоверие за тази седмица, прекъсвайки ваканцията на представителите на ръководената от него партия - "Лига". Коалиционният партньор на "Лига" - "Пет звезди" с помощта на Демократическата партия обаче блокира тази маневра на Салвини. 

Конте можеше да се откаже от вота на доверие и да се насочи директно към президентския дворец, за да подаде оставката си. Повечето коментатори обаче твърдят, че той иска да премине през гласуване в интерес на прозрачността.

Президентът Матарела от своя страна предпочита правителството да се задържи до приемането на държавния бюджет за 2020 г. Финансовият план на Италия ще бъде внимателно наблюдаван от инвеститорите, тъй като има опасност отново да бъдат нарушени правилата на ЕС за дефицита. 

В сряда премиерът Конте ще говори пред долната камара на парламента. Въпреки че, ако той подаде оставка или загуби вот на доверие, заседанието следва да бъде отменено. 

За четвъртък е насрочено заседание на Сената, което да обсъди конституционни промени, чрез които да бъде драстично намален броят на депутатите в парламента. По начало това предложение бе направено от партия "Пет звезди". Вицепремиерът Матео Салвини обаче вече обяви, че ще го подкрепи, ако в замяна получи "зелена светлина" за провеждането на предсрочни избори. Дали изобщо ще се стигне до подобно гласуване не се знае, защото още във вторник правителството на Конте може да падне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във