Банкеръ Daily

Свят

Пилотите от Бритиш еъруейз започнаха безпрецедентна 48-часова стачка

Пилотите на британския превозвач Бритиш еъруейз (British Airways) започнаха в полунощ /местно време/ 48-часова стачка с искания за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Заради стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, Бритиш еъруейз беше принудена да отмени 1500 полета. Най-малко 280 хиляди пътници ще бъдат засегнати, съобщава в. "Дейли телеграф".

В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите БАЛПА (BALPA) отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 процента за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега й позволяват да направи на пилотите по-добро предложение. Бритиш еъруейз от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението й за вдигане на заплатите е "достойно".

Компаниятя обяви днес, че отменя почти всички полети във Великобритания.

"Нямаме друг избор, освен да отменим почти 100 процента от полетите си", се посочва в комюнике на авиопоревозвача.

Бритиш еъруейз извършва над 850 полета дневно във Великобритания. Голяма част от тях са от лондонските летища "Хийтроу" и "Геутик".

Facebook logo
Бъдете с нас и във