Банкеръ Daily

Свят

Пиер Ларус - "Дай знание на всеки и за всичко"

На днешния ден можем да си спомним за Пиер Ларус (Pierre Athanase Larousse) - френският енциклопедист, писател, педагог, филолог, езиковед, редактор  и издател.  Той създава и петнайсеттомния голям универсален речник на XIX век.

Пиер Ларус е роден на 23 октомври 1817 година в Бургундия в семейството на ковач. 

Още ученическите  си годтини той мечтае да стане енциклопедист на нивото на Дени Дидро - френският писател, философ-просветител и драматург,  създател на "Енциклопедия, или тълковен речник на науките, изкуствата и занаятите" (1751 г.). 

Пиер Ларус получил стипендия, която му позволила да се обучава във Версай. На 20 години, той се връща в родния град Туси - става учител и се занимава с педагогика. 

През 1840 г. Пиер Ларус заминава за  Париж, където завършва безплатния курс на Сорбоната, като посещава и други висши училища и  библиотеки. Той изучава и много езици. Пиер Ларус се занимава с лингвистика и древни езици, история, философия, механика и астрономия. 

В Париж той  работи и в частно училище-интернат.

През 1852 г. Пиер Ларус заедно с Огюст Буайе основава собствено издателство Les Éditions Larousse, което с течение на времето става един от най-крупните издателски центрове на Европа. 

Издателството се специализира в издаването на справочна литература (речници, енциклопедии). То бързо се развива и публикува също учебници за напреднали и пособия за учители. В 1856 г. издателството публикува "Нов речник на френския език", който впоследствие ще бъде преработен във вида на "Малък Ларус". Речникът е осъден от католическата църкова и вписан в списъка на забранените книги.

Малкият Ларус или Малкият илюстрован Ларус (Le Petit Larousse illustré) - френският енциклопедичен речник на издателство Ларус, за първи път е  издаден през 1905 година  под редакцията на Клод Оже (Claude Auge). Своето название речникът е получил в чест на Пиер Ларус, създателят на 15-томния Голям универсален речник на XIX век. Предишното издание на Petit Larousse е Dictionnaire complet illustré (1889 г.).

Още от първото си издание речникът се състои от две части: в първата са представени общи понятия и основи на френската граматика, а във втората - собствени имена. Освен това, в речника има:


  • "Розови страници" - преводи и тълкувания на латински термини, изрази и поговорки.

  • Знамена на всички страни  в света.

  • Географически атлас.

  • Илюстрации (птици, животни, гъби, костюми на различните народи по света, …).

През 2005 година  в чест на столетието на речника - неговата история, създаване и еволюция в продължение на изминалите години, са били описани в подробна статия от Жан Прюво (Jean Pruvost) "La Dent-de-lion, la semeuse et le Petit Larousse".

Трудът на живота на Пиер Ларус е "Голям универсален речник на  XIX век" (Grand Dictionnaire universel du XIXe siècle). Той излиза в 17 тома (15 основни и 2 допълнителни) от 1866 по 1876 г. и обхваща 22 700 страници. През 60-е години на миналия век издателството издаде обновена версия под названието "Голяма енциклопедия Ларус" (Le Grand Larousse encyclopédique). Тя бе публикувана между февруари 1960 и август 1964 година, без да се броят двете последвали допълнения.

Енциклопедията съществува в три версии: Prestige ("елитна"), Intégrale ("пълна") и Essentielle ("базова"). Версията Prestige съдържа около 150 хиляди статии и 12 хиляди илюстрации и карти.

Освен това, издателството публикува и списания по езикознание, например научно-популярното "Vie et langage", а също така специализираните списания "Langue française" и "Langages". В програмата на издателството има също  книги по езикознание, излизащи в серията Langue et langage.

От 2004 година издателство "Ларус" е част от  издателския концерн "Ашет" (Hachette).

От 13 май 2008 година издателството предлага в Интенет свободно речници и енциклопедии, които могат да се допълват от ползвателите по принципа на Уикипедия.

Персоналният девиз на Пиер Ларус е "Дай знание на всеки и за всичко". Девизът на речниците "Ларус" пък е - "Аз сея при всякакъв вятър» (Je sème à tout vent ). 

Пиер Ларус умира в Париж през 1875 г. и е погребан в гробището Монпарнас. Неговото дело е продължено от племенника му Жюл Оле.

За признание на неговото дело, Пиер Ларус е изобразен  на френска пощенска марка през 1968 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във