Банкеръ Daily

Свят

Пхенян отхвърли предложение за диалог от Сеул

Северна Корея отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул по време на рядко събитие - среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила. Това предаде днес южнокорейската агенция Йонхап, след като ООН втвърди санкциите срещу Пхенян, информира Франс прес.

В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в Манила южнокорейската министърка Кан Кьон Хва прикани Пхенян да приеме предложението й за диалог с цел намаляване на напрежението на полуострова и за ново събиране на семействата, разделени от Корейската война през 1950-1953 г.

Но според представител на южнокорейското дипломатическо ведомство нейният севернокорейски колега е отговорил, че предложенията на Сеул не са искрени.

"С оглед днешната ситуация, в която Югът сътрудничи със САЩ, за да засили натиска върху Севера, предложения от този род не са достатъчно искрени", цитира АФП неговия отговор.

Президентите на Южна Корея Мун Дже Ин и на САЩ Доналд Тръмп се уговориха в телефонен разговор страните им да оказват максимален натиск и да налагат най-строги санкции на Северна Корея заради ядрената й програма, предаде по-рано Ройтерс.

Телефонният разговор между двамата президенти е продължил един час. Тръмп и Мун заявяват, че Северна Корея е сериозна и растяща заплаха за САЩ, Южна Корея и Япония, както и за повечето страни по света, гласи декларация на Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във