Банкеръ Daily

Свят

Пхенян обвини Малайзия за убийството на Ким Чен Нам

Северна Корея обвини Малайзия за смъртта на Ким Чен Нам там миналата седмица и обвини правителството в Куала Лумпур в "неприятелско отношение" по "сценарий", създаден в Южна Корея, предаде Ройтерс.

В съобщение на официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА се посочва, че Малайзия първоначално уведомила Северна Корея, че човек с дипломатически паспорт починал от сърдечен удар на летището в Куала Лумпур на 13 февруари, но по-късно Малайзия бързо променила позицията си и започнала да усложнява въпроса. Тази промяна настъпила, след като в Южна Корея се появили съобщения, че мъжът, оказал се Ким Чен Нам, бил отровен. Пхенянската агенция поставя ударение върху факта, че "нечестните действия" на малайзийската страна съвпаднали с "конспираторския рекет срещу КНДР", предприет от властите в Южна Корея.

"Най-голямата отговорност за неговата смърт носи правителството на Малайзия, тъй като гражданинът на КНДР е починал в неговите ръце", се казва в съобщението на КЦТА.

Вчера малайзийската полиция обяви, че търси за разпит севернокорейски дипломат и служител на севернокорейската държавна авиокомпания във връзка с убийството на 46-годишния Ким Чен Нам - по-голям брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Според шефа на полицията Халид Абу Бакар и двамата са в Малайзия, но той не можа да потвърди дали те са в посолството на КНДР в Куала Лумпур.

До момента полицията е идентифицирала общо осем севернокорейци, заподозрени в причастност към убийството. Един от тях е задържан.

Малайзия отхвърля искането на Северна Корея тялото на убития да бъде предадено пряко на посолството, като казва, че то трябва да бъде предадено на негови близки, но никой от тях не е заявил желание за това.

КЦТА обвини също властите в Малайзия, че нарушавали международното право, извършвайки аутопсия на личност с дипломатически паспорт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във