Банкеръ Daily

Свят

Пхенян обяви победа над Ковид и обвини Сеул за епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви победа в битката с коронавируса в Корейската народнодемократична република и нареди въведените през май противоепидмични мерки да бъдат отменени, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция.

"Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", посочва КЦТА.

Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови предполагаеми случаи на инфекция, които в Северна Корея се наричат с понятието "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации съобщават, че КНДР разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отмяната на така наречените максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато не приключи световната здравна криза", се казва в съобщението на КЦТА.

Същевременно сестрата на Ким, Ким Йо Чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска, и добави, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера, предупреждавайки, че в отговор на това ще бъдат предприети "смъртоносни ответни действия", посочи КЦТА.

"Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", каза тя в похвална реч към брат си за неговите усилия.

Южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, изрази съжаление заради отправеното от нея обвинение.

"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на ковид и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заяви министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във