Банкеръ Daily

Свят

Pfizer тества ефективността на ваксината си при деца

Pfizer ("Пфайзер") и BioNTech ("Байонтех") се започнали изследвания на ефективността на ваксината си срещу коронавируса при деца под 12-годишна възраст, предаде Ройтерс. Целта е да се определи дали в началото на следващата година ще може да започне масова ваксинация в тази възрастова група.

Първите доброволци са получили първи дози в сряда, обявиха от "Пфайзер". В изпитанията ще бъдат включени и 6-месечни бебета. Компанията "Модерна" започна подобни тестове миналата седмица. 

Според "Пфайзер" няма да има печеливши от планираните от ЕК ограничения върху износа на ваксини срещу коронавирус, произведени в ЕС. 

"Отношението ни е много критично, изобщо не подкрепяме" ограниченията, заяви ръководителят на компанията за Швейцария Сабрин Брукнер, цитирана от Ройтерс. Според нея, ако се стигне до ограничения в износа, сред  загубилите от ситуацията ще са и страни от Европейския съюз. 

Междувременно бе съобщено, че "Пфайзер" започва ранни изпитания в САЩ на антивирусно лекарство за Ковид-19, което се пие и може да бъде предписвано при първи признаци на зараза.

Експерименталното антивирусно лекарство показва в лабораторни условия силно действие срещу SARS-CoV-2, вируса, който причинява Ковид-19. То е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Протеазните инхибитори се използват срещу други вирусни патогени, като ХИВ и вируса на хепатит С, както самостоятелно, така й в комбинация с други антивирусни препарати.

"Пфайзер" изследва също експериментален интравенозен препарат върху хоспитализирани болни от ковид-19. Изпитанията също са в ранна фаза.

"Задно двата препарата имат потенциала да осигурят парадигма за лечение от край до край, която да допълва ваксинацията, ако болестта още се появява", коментира Микаел Долстен, главен медицински специалист в "Пфайзер".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във