Банкеръ Daily

Свят

"Пфайзър" и "Модерна" кандидатстват за одобрение на ваксините им в ЕС

Компаниите "Пфайзър" и "Модерна" кандидатстваха ваксината им за COVID-19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщи ДПА. Целта е ваксината да стане налична в Европа до края на годината.

Европейската агенция по лекарствата оценява данните за ваксините на "Пфайзър" и "Модерна" и засега не може да се посочи кога ще излезе със становище. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Той поясни, че ако ваксините бъдат оценени положително, ЕК ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорителят след въпроси на пресконференция.

По неговите думи, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население). Говорителят добави, че комисията е готова да даде пазарен достъп броени дни след положителното становище на лекарствената агенция.

Комисията ще действа в случая по спешна процедура, заяви говорителят. Той допълни, че ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във