Банкеръ Daily

Свят

"Пфайзер" тества ваксината си върху бременни жени

Общо четири хиляди бременни жени на възраст 18 и повече години трябва да участват в проучванията, ваксинацията се извършва в периода на 24-34 седмица от бременността.

Фармацевтичните компании "Пфайзер" и "Бионетх", които съвместно разработиха ваксини срещу коронавирус, са започнали проучвания за ефикасността и безопасността на новата си коронавирусна ваксина на бременни жени.

Първите участници вече са ваксинирани, се казва в съобщението. Общо четири хиляди бременни жени на възраст 18 и повече години трябва да участват в проучванията, ваксинацията се извършва в периода на 24-34 седмица от бременността.

Всяка жена ще участва в проучването в продължение на 7 до 10 месеца, в зависимост от това дали е получила ваксина или плацебо. Освен това децата, родени за участници в теста, ще бъдат наблюдавани до шестмесечна възраст.

Наскоро Световната здравна организация излезе с ново становище за ваксинирането на бременни жени. Експертите съобщиха, че те също могат да се имунизират, стига да не са от високорискови групи.

Досега СЗО не препоръчваше препаратите срещу Ковид-19 на Moderna, Pfizer и BioNTech да се поставят на бременни жени, въпреки че вируса при тях може да се развие тежко. Причината за това беше наличието на малко данни за оценка на безопасността на ваксините по време на бременност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във