Банкеръ Daily

Свят

Пфайзер обяви анти Ковид хапче 90% пазещо от болница и смърт

Фармацевтичната компания "Пфайзер" съобщи днес, че експерименталното и антивирусно хапче срещу Ковид-19 сваля вероятността от хоспитализация и смърт с близо 90 процента при високорискови пълнолетни хора, предаде АП.

Конкурентното хапче на фармацевтичната компания "Мерк" вече бе одобрено за употреба във Великобритания, а Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглеждат заявлението за одобрението му в САЩ и ЕС.

От "Пфайзер" казаха, че ще предоставят лекарството си за одобрение пред FDA и международните регулатори възможно най-скоро, след като независими експерти препоръчаха да бъде прекратено изследването на препарата поради недвусмислените положителни резултати. След подаването на искането одобрението може да отнеме от седмици до месеци. Ако компанията получи нужното разрешение, ще продава препарата под търговското наименование Paxlovid.

"Пфайзер" публикува предварителните резултати днес, базирани на изследване, обхващащо 775 пълнолетни. При пациентите, които са получили лекарството заедно с още един антивирусен препарат скоро след развиване на симптоми на Ковид-19 е имало с 89 на сто по-малко случаи на хоспитализация и смърт след един месец в сравнение с пациенти, получили плацебо. Под 1% от пациентите, приели лекарството, се е наложило да бъдат хоспитализирани и нито един не е починал. В контролната група 7% са били хоспитализирани и седем души са починали.

"Надявахме се да сме направили нещо изключително, но е истинска рядкост да видиш велико лекарство с близо 90% ефикасност и 100% защита от смърт", заяви д-р Микаел Долстен, главен научен ръководител на "Пфайзер".

За сравнение, лекарството на "Мерк" под името "Молнупиравир", което вече е одобрено във Великобритания и се очаква одобрението му в ЕС, е показало, че намалява риска от хоспитализиране или смърт с около 50%, припомня "Ройтерс".

От "Пфайзер" не са предоставили детайли за страничните ефекти. Данните от изследването още не са публикувани за проверка от външни експерти, което е следващата стъпка при утвърждаване на нови медицински проучвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във