Банкеръ Daily

Свят

Пфайзер иска разрешение за ваксината си за деца от 5 до 11 г.

Германската биотехнологична компания "Бионтех" ще кандидатства за одобрение на ваксината, която произвежда съвместно с американския фармацевтичен гигант "Пфайзер", да бъде прилагана при деца на възраст между 5 и 11 години. Това съобщи изпълнителната директорка на германската компания Йозлем Тюреджи, цитирана от ДПА.

"През предстоящите седмици ние ще предоставим на властите в Европа, както и в други страни по света, резултатите от наше изследване сред деца на възраст от 5 до 11 години и ще кандидатстваме за одобрение за прилагането на ваксината в тази група", съобщава Тюреджи в днешния брой на сп. "Шпигел".

Тя допълва, че базираната в гр. Майнц в Западна Германия компания е започнала подготовка за производство на ваксината за деца, която ще е същата, като прилаганата при възрастни хора, но ще бъде прилагана в по-малки дози.

В момента "Бионтех" обработва информация за по-малки деца на възраст от едва шест месеца, като резултатите ще бъдат представени до края на годината.

Всички училища трябва да бъдат отворени, като безопасното присъствено обучение чрез предприемане на мерки за намаляване на разпространението на COVID-19, е основен приоритет. Това е позицията на УНИЦЕФ по повод предстоящата нова учебна година, съобщиха от организацията.

Според Детския фонд на ООН, училищата трябва да са последното място за затваряне и първото за отваряне. 

Според УНИЦЕФ е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, обучението, за тяхното психично здраве, за социалното и емоционалното им благосъстояние. "Безопасното обучение на деца във физическа учебна среда трябва да остане нашата основна цел, така че да не ги лишаваме от възможностите, които заслужават. Насърчаваме това училищата да бъдат отворени и призоваваме в тях да се предприемат мерки за минимизиране на риска от COVID-19 и разпространение на различните му варианти", е заявила представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във