Банкеръ Daily

Свят

"Пфайзер" инвестира над 100 млн. евро в свой център в Солун

"Пфайзер" прехвърля част от логистиката си в Солун. Фармацевтичната компания ще предложи работа предимно на гръцки специалисти от чужбина.

Над 100 милиона евро е инвестицията в Солун на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер", съобщи министърът на развитието Георгиадис, цитиран от БНР.

До края на годината ще функционира новият център на компанията. Търсят се 700 висококвалифицирани специалисти в областта на фармацевтичната дейност, каза в интервю Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на компанията. Той е роден и завършил висшето си образование в Солун и предлага работа на гърци, напуснали страната по време на кризата.

От страна на министерството на развитието съобщават, че политиката на американската компания съвпада с желанието на правителството на Кириакос Мицотакис да осигури работни места с достойно заплащане за квалифицираните гърци, които сега работят в чужбина.

Премиерът разговаря с известни гръцки специалисти в чужбина, за да се информира за  условията, при които биха се завърнали в Гърция.

Европейската комисия съобщи, че е подписала трети договор за доставка на допълнителни 1,8 милиарда дози от ваксината против ковид на "Пфайзер" до края на 2023 година.

Предвижда се половината от това количество да бъде от вече прилаганата ваксина, а останалата част да бъде препарат, съобразен с появата на нови щамове на вируса на болестта. Уточнява се, че договорът предвижда доставените количества да бъдат произведени в ЕС и основно с европейски съставки. Доставките се очакват от началото на следващата година.

Комисията допълва, че е готова да сключи допълнителни договори и с други производители на ваксини. Пояснява се, че ЕК има готовност да осигури и ваксини, произвеждани по други технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във