Банкеръ Daily

Свят

"Петробрас" има нов шеф

Бразилската държавна петролна компания "Петробрас", която бе в центъра на огромен корупционен скандал, свързан с определянето на цените, подкупи и политически рушвети има нов шеф. Временният президент на Бразилия, Мишел Темер обяви бившия министър на енергетиката Педро Паренте за ръководител на дружеството, превръщайки го в третия началник на фирмата за последните 16 месеца.

При встъпването си в длъжност Паренте заяви, че възнамерява да съкрати 12 хил. работни места в дружеството до 2020 година. Той аргументира действията си с ниските световни цени на петрола и икономическата рецесия в Бразилия. Очаква се компанията, която обяви загуби за последните две финансови години да похарчи близо 1.23 млрд. долара за прилагане съкращенията, които идват като част от инвестиционния план за оздравяване на дружеството. Всъщност "Петробрас" е един от най-големите работодатели в Бразилия, осигурявайки прехраната на над 80 хил. служители.

Паренте, който е служил в администрацията на бившия бразилски президент Фернандо Енрике Кардосо, чиято партия е основната опозиционна сила в бразилската политика каза пред репортери, че е приел работата, при условие, че президентът Темер обещае да не назначава на ръководни длъжности фигури от обкръжението на Дилма Русеф.

Русеф бе отстранена от длъжност през миналата седмица. Тогава Мишел Темер пое като длъжността на временен президент на Бразилия, докато Русеф, която бе в борда на директорите на "Петробрас" по време на престъпленията, е изправена пред възможността за импийчмънт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във