Банкеръ Daily

Свят

Петков бе тържествено посрещнат в Скопие

Започна официалната част от посещението на министър-председателя Кирил Петков и ръководената от него правителствена делегация в Република Северна Македония. Българската делегация бе посрещната пред сградата на правителството в Скопие с държавни и военни почести от министър-председателя Димитър Ковачевски.

Ковачевски бе придружен от Горан Мисовски - подпредседател на парламента в Република Северна Македония, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи и Благой Бочварски - министър на транспорта.

Според дневния ред на посещението премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще имат среща на четири очи, след която двама ще направят общо изявление пред медиите.

От пресслужбата на Министерския съвет посочиха, че посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Очаква се по-късно днес вицепремиерът на Република Северна Македония Боян Маричич да проведе среща с Кристиан Вигенин, заместник-председател на българския парламент. Външните министри на Република Северна Македония и Република България - Буяр Османи и Теодора Генчовска, както и министрите на транспорта и съобщенията на двете държави Благой Бочварски и Николай Събев, също ще проведат двустранни разговори.

Програмата на посещението предвижда и пленарна среща на двете делегации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във