Банкеръ Daily

Свят

Петима убити при атака срещу вестник в Мериленд

Заловеният нападател

Най-малко петима души са убити и няколко са тежко ранени при стрелба в редакцията на вестник "Капитал газет" в град Анаполис, американския щат Мериленд, съобщи началникът на местната полиция Бил Крампф, цитиран от Франс прес и ДПА.

Задържан е заподозрян, който е разпитван от полицията. Според телевизия Си Би Ес той е бял мъж на двайсетина години, без документи за самоличност. Не са известни мотивите за нападението и дали стрелецът е свързан с вестника.

Стрелбата в редакцията на вестник "Капитал газет" е била целенасочено нападение, заяви началникът на местната полиция Бил Крампф.

Нападателят влязъл в сградата с бойна пушка и търсел жертвите си, посочи полицейският шеф. Той добави, че в социалните медии са били отправяни заплахи срещу вестника, последната от които била вчера.

Заподозреният за стрелбата умишлено си повредил кожата на палците, за да не може да бъде установена самоличността му, и отказва да сътрудничи със силите на реда, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от Ройтерс.

Полицията съобщи, че на местопрестъплението е открит предмет, който приличал на взривно устройство.

Говорителката на Белия дом решително осъди нападението. "Кърваво нападение срещу невинни журналисти, вършещи работата си, е нападение срещу всички американци", написа в Туитър Сара Сандърс.

Заместник-говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс съобщи, че президентът Доналд Тръмп е информиран за стрелбата.

Вестник "Балтимор сън", на когото принадлежи "Капитал газет" съобщи, че нападателят първо стрелял в стъклената врата на редакцията, после влязъл в сградата и открил огън по журналистите.

"Капитал газет" е едно от най-старите издания в страната. Вестникът е основан през 1727 г. и тогава се е наричал "Мериленд газет", отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във