Банкеръ Daily

Свят

Петима протестиращи застреляни в Мианмар

Мианмарските сили за сигурност стреляха днес по протестиращи срещу преврата, убиха поне петима души и раниха няколко, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Според активисти над 580 души са убити досега при размириците, избухнали след преврата в Мианмар на 1 февруари. Оттогава не престават протестите и стачките, въпреки че армията използва смъртоносна сила за смазване на опозицията.

По думите на местен жител силите за сигурност са открили огън по протестиращи в град Кале, настояващи за възстановяване на гражданското правителство на Аун Сан Су Чжи. Очевидци заявиха, че е имало жертви и многократна стрелба. Медиите "Мизима" и "Иравади" съобщиха за петима загинали и няколко ранени.

Активисти в Мианмар се противопоставят на кървавото смазване на протестите и блокирането на интернет от хунтата. Но тъй като печатните медии са спрени, протестиращите търсят начин да предават своите послания чрез ежедневни новинарски бюлетини, които се споделят по електронен път и се разпечатват за разпространение сред обществеността.

Д-р Саса, който оглавява паралелно правителство, съставено от хора, участвали и в управлението на Су Чжи, каза вчера, че неговият правен съвет ще представи доказателства за военни жестокости пред различни органи на ООН за правата на човека.

Според Асоциацията за политическите затворници 581 човека, включително десетки деца, са убити от силите за сигурност в Мианмар при размириците след преврата, а близо 3500 са били арестувани, от които 2750 все още са задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във